Vjerujemo da se nikad neće saznati tko je prvi počeo koristiti podno grijanje. Ono što se zna je da su ga proširili stari Rimljani. Kao što smo već pisali, Rimljani su skoro do savršenstva razvili izradu keramike i keramičkih pločica. Podno grijanje je bio samo još jedan korak prema ugodnijem i kvalitetnijem životu.



Stari Rimljani su podno grijanje zvali hipokaust i koristili su ga u svojim javnim kupaonicama i bogataškim vilama. Koreanci ga zovu ondol i koriste ga skoro svi. Kod nas u Hrvatskoj tradicionalno se grijalo na drva ili radijatore, a razvojem nove tehnologije i padom cijena, sve više raste i upotreba podnog grijanja.


I dok su se Rimljani grijali na vrući zrak, odnosno dim, danas postoje dvije vrste podnog grijanja. Polaganjem električnih vodova u pod i polaganjem cijevi za vodu. Kako grijanje na struju nikad nije najbolji izbor, ovaj blog post posveti ćemo podnom grijanju na vodu.



Ušteda energije


Za razliku od radijatora, gdje topli zrak odmah ide prema gore, kod podnog grijanja zrak se polako od poda diže prema gore. S time se dobije idealna raspodjela topline pa 20 stupnjeva kod podnog grijanja ima vrijednost kao 23 kod centralnog. Ako se dobro isplanira, investicija je skoro ista kao i za grijanje radijatorima.


Ne zauzima prostor


Kod grijanja radijatorima postoje pravila kako se i gdje stavljaju. Samim time oni nam uvjetuju razmještaj namještaja u domu i često su remetilački faktor kod bojanja zidova ili drugih radova. Taj problem kod podnog grijanja ne postoji.


Grijanje ili hlađenje


Kako se za grijanje koristi topla voda u cijevima, tako se za hlađenje može koristiti hladna voda. Ovakvim hlađenjem dobijemo isti ugođaj kao što je onaj ljeti u starim kućama s debelim zidovima i ugodnom hladovinom. Korištenjem hladne vode smanjuje se upotreba klima uređaja, pa samim time i računi za električnu energiju.


Postavlja se ispod bilo koje podne podloge


Iako podno grijanje ide ispod svake podne obloge, naš savjet su keramičke pločice. Premda su razne vrste parketa danas dovedene do savršenstva te neće popucati ili se osušiti, drvo je ipak i izolator, a keramičke pločice to nisu. Za one koji ne mogu zamisliti svoj dom bez toplog ugođaja koje daje drvo, u ponudi imamo i keramičke pločice koje savršeno oponašaju drvo.


Jednostavno za rukovanje


Podešavanje temperature grijanja ili hlađenja nikada nije bilo lakše.


Na tržištu postoji više kvalitetnih proizvođača instalacija za podno grijanje, a naša tvrtka se odlučila za najbolje. Njemačka tvornica Viega i poljska KAN-therm su u samom vrhu po znanju i iskustvu, a nude i najbolji omjer cijene i kvalitete.




Zatrebate li bilo kakav savjet, slobodno nam se javite. Naša tvrtka je vaš pouzdan partner kod opremanja kupaonica, kuhinja, terasa i apartmana te nudimo širok izbor vrhunskih proizvoda maksimalne funkcionalnosti i izuzetnog dizajna. Svi proizvodi su funkcionalni, dugotrajni i jednostavni za održavanje.