Živimo u vremenu kada je nezamislivo biti jedan jedini sat bez interneta. Preko interneta naručujemo hranu, gledamo filmove ili razgovaramo s prijateljima i rodbinom na drugom kontinentu. Internet nam štedi vrijeme, a online kupovina nam može uštedjeti i vrijeme i novac. Jako puno vremena i još više novca. Internet trgovine rade 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. Na internetu možemo kupiti sve što nam treba. Od rozeta (jedna je toliko jeftina da se ne isplati poštarinu plaćati samo za nju), preko kupaonice pa do najnovije jahte, a sve to iz udobnosti svoga doma. Ne morate nagovarati supruga/suprugu da odvoji poslijepodne za odlazak u kupovinu, ne morate voziti kroz gužvu, ne morate stajati u redu na blagajni i ne morate prehodati cijelu trgovinu da nađete ono što vas zanima. Osim toga vrlo lako možete usporediti dva ili tri artikla koja vam se sviđaju. Sve što trebate napraviti je jedan klik na sliku.


Kada je riječ o kupovini preko interneta, mnogi još uvijek strahuju od takve vrste kupovine što zbog opravdanih, što zbog neopravdanih razloga. Svi smo čuli ili čitali o krađi novca ili osobnih podataka putem interneta. Iako se na prvi pogled kupnja preko interneta čini opasnom i kompliciranom, ona to zapravo nije. Uz malo pažnje i poznavanje pet osnovnih pravila nećete imati nikakvih neprilika i internet kupovina će biti ugodno iskustvo.


Sigurne stranice


Kao što nećete nepoznatim ljudima na cesti dati svoj novac i čekati da oni odu u neki sumnjivi haustor po robu, tako ne bi trebali ni kupovati s nepoznatih i neprovjerenih stranica. Sve stranice na kojima mislite kupovati moraju imati sliku ključića ili nastavak 's' kao na slici.



Osim toga trebali bi malo proguglati i vidjeti kakve ocjene ta stranica ima na forumima i kakva su iskustva korisnika. Većina web shopova u EU ili u SAD-u je sigurna i ne bi trebali imati nikakvih problema. Kina, Rusija, Brazil ili neke egzotične zemlje o kojima ništa ne znate možda nisu dobar izbor. Ako se nešto ne može povoljno kupiti u EU, onda se sigurno povoljno ne može kupiti ni na nekom pacifičkom otočju.


Ispunite samo polja sa zvjezdicama


Prilikom prve kupnje, sistem će vas tražiti da date neke svoje podatke. Ime i prezime, broj i valjanost kartice, adresa i sl. To je uobičajeno na internetu jer prodavači moraju znati kome i gdje trebaju dostaviti robu. Obično su to polja sa zvjezdicama.



Podatke o spolu, godinama, zaposlenju i slično tvrtke prikupljaju za analizu kupaca i ne morate ih napisati. Ako vas traže PIN vaše bankovne kartice naš savjet je da odmah napustite tu stranicu. Nikad, ali baš nikada i nikome ne šaljite i ne govorite svoj PIN. Čak ni banci koja vam je izdala karticu.


Kvalitetna lozinka


Sigurno znate da ne smijete koristiti jednostavne lozinke (password) kao što su: 'password', 'qwertz' ili datum rođenja. Neprobojna lozinka je naprimjer: Škorpikova2A ili ulica gdje je stanovala vaša baka ili teta koju ste jako voljeli ili još uvijek jako volite.


Vjerujte sebi


Ako vam je nešto sumnjivo ili vam se ne sviđa, prekinite kupnju i nađite neku drugu online trgovinu. Kupovina preko interneta bi trebala biti ugodna, jednostavna i sigurna.


Ako se još uvijek bojite


Ako je vaš strah od krađe još uvijek toliki da i dalje zazirete od online kupnje, predlažemo vam prepaid karticu. To je kartica koju dobijete u banci i na koju vi uplaćujete onoliko novca koliko želite. Postupak dobivanja i prebacivanja novca je vrlo jednostavan, a prednost je što ne možete otići u minus na računu i ta kartica nije vezana za vaše račune. Želite li kupiti npr. Kolo umivaonik kojemu je cijena 934 kune, prije kupnje na prepaid karticu prebacite 950 kuna i kupujete bez ikakvog straha. Više na: http://www.mastercard.com/hr/consumer/prepaid-card.html


Slobodno nam pišite ili nas nazovite ako imate nekih pitanja ili trebate neki savjet.